Категорія новин
👩🏻‍⚕️ПРИЧИНИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
💁🏻‍♀️Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:
📌елементарне недотримання правил особистої гігієни,
📌недотримання технології приготування страв;
📌недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв;
📌вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
🤔ЯК УНИКНУТИ КИШКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ, КУПУЮЧИ ГОТОВУ ЇЖУ❓️
👉🏻не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі;
👉🏻не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;
👉🏻у магазині кладіть готові страви до кошика вже після решти продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими;
👉🏻не залишайте готову їжу на столі довше ніж на дві години. Ні в якому разі не зберігайте їжу, яка залишилася після пікніка;
👉🏻ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.
👨🏻‍⚕️ПРОФІЛАКТИКА КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ: БАЗОВІ ПРАВИЛА👨🏻‍⚕️
☝🏻Щоби уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь простих правил.
👩🏻‍🏫Особиста гігієна - понад усе
Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.
☝🏻Чистота на кухні☝🏻
🔹️️мийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
🔹️️користуйтеся індивідуальним посудом;
🔹️не допускайте комах та тварин до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти;
🔹️регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.
☝🏻Готування☝🏻
🔸️для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо);
🔸️окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
🔸️добре проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
🔸️використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
🔸️мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
🔸️не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
🔸️не давайте маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
☝🏻Зберігання продуктів☝🏻
✅️дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 години);
✅️при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).
☝🏻Чиста вода☝🏻
🔵використовуйте безпечну воду, не пийте воду з неперевірених джерел;
🔵вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
🔵не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.
☝🏻👩🏻‍⚕️☝🏻Своєчасна медична допомога
❗️При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) треба одразу звертатись до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень❗️
🤔Чому виникають масові харчові отруєння і як уникнути кишкових інфекцій❓️