Категорія новин
👨‍⚕ Якщо під час стресу рука тягнеться за улюбленим снеком або іншим смаколиком, знайте, ви не самотні. Багато людей задовольняють їжею емоційні потреби та знижують тривожність.
У випадках, якщо впоратися зі стресом вдається лише за допомогою їжі, радимо звернутися до спеціаліста з психічного здоров’я. Якщо ж такої можливості немає, пропонуємо підбірку з 10 корисних продуктів, які здатні позитивно впливати на нашу нервову систему, від наших партнерів, платформи доказової інформації про здоров'я під час війни “Бережи себе”. 👇
🍽 Субпродукти
Субпродуктами називають печінку, серця, нирки та інші органи тварин, які ми вживаємо в їжу. Вони є багатим джерелом вітамінів групи В, які необхідні для контролю стресу.
Шматочок яловичої печінки (85 грамів) забезпечує понад 50% добової норми вітаміну B6 і фолієвої кислоти, понад 200% рибофлавіну й понад 2000% вітаміну B12.
🥚 Яйця
Яйця містять багато поживних речовин: вітамінів, мінералів, амінокислот та антиоксидантів, необхідних для здорової реакції на стрес. Особливо цінний в їхньому складі — холін (вітамін В4). Він відповідає за загальне здоров’я мозку і, як свідчать дослідження, захищає від стресу.
🐟 Жирна риба
Жирна риба (лосось, скумбрія, сардини, форель та оселедець) багата ненасиченою жирною кислотою омега-3, яка впливає на когнітивні функції й сприяє психічному здоров’ю.
Рекомендується вживати 2-3 порції жирної риби на тиждень, але не більше, адже дисбаланс омега-3-6-9 може збільшити ризик розвитку розладів настрою та підвищення тривожності.
🌱 Петрушка
Петрушка насичена каротиноїдами, флавоноїдами та фітонцидами. Це — антиоксиданти, сполуки, які нейтралізують вільні радикали (нестабільні молекули) й захищають наші клітини від окислювального стресу. Вчені пов’язують його з багатьма захворюваннями, зокрема з психічним розладами — депресією та тривогою.
🧄 Часник
Часник містить багато сполук сірки, які сприяють підвищенню рівня глутатіону. Цей антиоксидант стоїть у першій ліній захисту організму від стресу. Дослідження доводять, що він зменшує симптоми тривоги та депресії.
🍽 Тахіні
Тахіні — це кунжутна паста, яка є чудовим джерелом амінокислоти L-триптофану. Вона бере участь у синтезі нейромедіатора серотоніну, який покращують настрій.
🌻 Насіння соняшника
Окрім того, що соняшникове насіння ефективно вбиває бажання щось погризти, воно є ще й класним джерелом вітаміну Е, магнію, марганцю, селену, цинку, вітамінів групи В і міді.
🥦 Броколі
Раціон, багатий на хрестоцвітні овочі (наприклад, броколі чи цвітну капусту), може знизити ризик розвитку деяких видів раку, серцевих захворювань та психічних розладів, зокрема депресії.
🌼 Ромашка
Ще з давніх часів ромашку використовували як головний природний антистрес. І наші пращури мали рацію: сучасні дослідження показують, що чай з ромашки та ромашковий екстракт сприяють спокійному сну та зменшують симптоми тривоги й депресії.
🫐 Чорниця
Ці ягоди містять багато флавоноїдних антиоксидантів, які мають потужну
протизапальну та нейропротекторну дію. Вони можуть допомогти зменшити запалення, пов’язане зі стресом, і захистити від пошкодження клітин нервової системи.
ℹ Текст підготовлений у співпраці з нашими друзями та партнери з INSCIENCE в рамках проєкту «Бережи себе».
 
Міністерство охорони здоров’я України
👨‍⚕ Якщо під час стресу рука тягнеться за улюбленим снеком або іншим смаколиком, знайте, ви не самотні