Категорія новин

☝️Ми звикли вважати, що імунна реакція — це добре, а запалення — це погано.💁🏼‍♀️ Але запальний процес в організмі цілковито може бути нормальною імунною реакцією. 👉🏻Запалення, наприклад, необхідно для загоєння ран. Або ж для боротьби з інфекціями через підвищення температури тіла. Проте темп сучасного світу часто примушує людину перебувати в хронічному стресі, тим самим провокує так зване хронічне запалення, яке здатне сильно пригнічувати захисну імунну функцію організму.🤷‍♀️ І якщо в першому випадку існує багато способів для боротьби з гострим запаленням, то в другому випадку — допомогти може лише перехід на здоровий спосіб життя та збагачення свого раціону «протизапальними продуктами», мова про які буде йти далі.
🤔То що ж таке протизапальні продукти і як вони можуть підтримувати імунну систему та зменшувати хронічне запалення в організмі❓️
💁‍♀️Вважається, що такі продукти багаті вітамінами та фітонутрієнтами, які здатні підтримувати здорову імунну відповідь та є важливими для попередження виникнення хронічних запальних процесів в організмі.
✅️1. Куркума
Куркума — це яскрава жовта спеція із сильним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. Отримують її з кореневища рослини куркума. ☝🏼Насамперед, її використовують як приправу.
💁🏻‍♀️На сьогодні куркума є одним із найбільш вивчених антиоксидантних рослинних засобів у світі. Упродовж тисячоліть куркума використовується в індійській аюрведичній і китайській традиційній медицині. Але на Заході цю рослину ігнорували до 1970-х років. Тоді дослідження підтвердили сильну протизапальну, противірусну, болезаспокійливу, антимікробну і протиракову дію.
👩‍🏫Куркумін — активний інгредієнт куркуми — є потужним антиоксидантом, який бореться з пошкоджуючими клітини вільними радикалами в тілі та зміцнює імунну систему саме завдяки високому вмісту антиоксидантів. Куркумін заміщає гідроксильні радикали, які вважаються найбільш небезпечними з усіх антиоксидантів. Це покращує опірність клітин до інфекцій і злоякісних пухлин.
👩🏼‍⚕️У куркумі міститься величезна кількість вітаміну С, Е і К. Вітамін К має виражену кровозгортувальну дію та є важливим вітаміном для серцево-судинної системи. Також вітамін К стимулює найважливіший антиоксидант у тілі — амінокислоти глутатіону.
✅️2. Гарбузове насіння
Гарбузові насінини містять багато поживних речовин — від магнію й марганцю, до міді, цинку й білка. Крім того, і широкий спектр корисних рослинних сполук: фітостероли й антиоксиданти, що полюють за вільними радикалами. Також у насінні міститься багато клітковини.
☝🏼У чверті склянки гарбузового насіння міститься майже половина рекомендованої добової кількості магнію, який бере участь у широкому діапазоні життєво важливих фізіологічних функцій, у тому числі в створенні АТФ (аденозинтрифосфату, молекул енергії вашого тіла), синтезі РНК і ДНК, формуванні кісток і зубів, розслабленні кровоносних судин, а також правильному функціонуванні кишечника.
👩🏻‍⚕️Гарбузове насіння — джерело цинку, адже в 30 г міститься більше 2 мг цього мінералу. 👉🏻Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, зростання й ділення клітин, сон, настрій, відчуття смаку й запаху, здоров’я очей і шкіри, регуляцію інсуліну й чоловічу статеву функцію.
💁🏼‍♀️Сирі горіхи та насіння, у тому числі гарбузове насіння, — одні з кращих джерел омега-3 жирних кислот рослинного походження (альфа-ліноленової кислоти або ALA).
✅️3. Броколі
🥦Броколі — відома своїми хемозахисними властивостями. Це джерело фітонутрієнтів глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових з’єднань.
☝🏼Одним із з’єднань у броколі, відомим своєю протираковою дією, є сульфорафан — натуральна органічна сірка.
👩‍🔬Дослідження показали, що сульфорафан підтримує нормальну функцію й ділення клітин, що одночасно спричиняє апоптоз (запрограмовану загибель) клітин раку кишечника, передміхурової залози, грудей, раку легенів, викликаного тютюнопалінням, а також зменшуючи число ракових пухлин печінки.
💁🏼Три порції броколі на тиждень можуть знизити ризик раку простати більш ніж на 60 %.
☝🏼У низці досліджень підкреслювався також її вплив на ожиріння, діабет 2-го типу й неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖБП).
👉🏻Дослідники вважають, що броколі може бути дуже корисною для лікування колітів та підвищеної кишкової проникності.
💁🏼‍♂️Броколі та інші овочі сімейства хрестоцвітих містять глюкозінолатні з’єднання, які в процесі травлення в шлунку розщеплюються та допомагають поліпшити імунну функцію й баланс мікрофлори кишечника.
👉🏻З’єднання сульфорафан теж пригнічує запалення, знижуючи рівень руйнуючих активних форм кисню (АФК) на 73 %. Сульфорафан до того ж є імунним стимулятором, тому броколі впливає на імунну функцію декількома шляхами.
✅️4. Ферментовані продукти
☝🏼Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70 % до 80 % клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику. Отже, ферментовані продукти для кишківника — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб.
💁🏻‍♀️Ферментовані продукти також визнають як важливе протиракове доповнення до раціону. ☝🏼Доведено, що корисні бактерії у ферментованих продуктах можуть пригнічувати рак товстої кишки, але також здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишківника та інших органів.
👉🏻Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто включати у свій щоденний раціон.
✅️5. Часник
💁🏼Часник є одним із кращих продуктів, які ви можете споживати на регулярній основі, що також допоможе підвищити імунітет. ☝🏻Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.
💁‍♀️Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді, проте якщо ваш шлунок може впоратися з термічно необробленим часником, краще вживати саме його. 

Картинка