Категорія новин
❗️☝️❗️ Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне ❌ недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
💁‍♂️ Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
📌 дотримуватися правил особистої гігієни;
📌 ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
📌 мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
📌 користуватися індивідуальним посудом;
📌 запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
📌 регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
📌 окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
📌 для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
📌 добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
📌 дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
📌 використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
📌 вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
📌 використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
📌 мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
📌 не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
📌 при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
📌 не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
📌 не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
📌 не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
📌 уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
📌 при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.
Картинка