Найбільше харчових отруєнь реєструють на другий-третій день після святкування.
Під час вживання їжі пам'ятайте про помірність та обмеження, тобто не змушуйте дитину спробувати всі страви, що є на столі. Не дозволяйте дитині вживати солодкі газовані напої та багато кондитерських виробів, особливо з кремом.
Замість газованої води краще використовувати соки або воду. Також в якості пиття підійдуть ягідні компоти, розбавлені кип'яченою водою. Можна зробити воду зі шматочками цитрусових.
Підсолену чи солону їжу не даємо до 1 року, а після року можна додавати до страв, але в обмеженій кількості.
Варто бути обережними з екзотичною їжею. Небажано ставити на стіл горіхи, мед, морепродукти - все це може викликати у малюків алергію. Також не варто давати дітям креветковий мікс.
Сири із цвіллю та інші непастеризовані молочні продукти заборонені до 1 року через ризик розвитку лістеріозу.
Дітям до 2-3 років протипоказані копченості та ковбаси. Для них краще відварити або запекти негостре м'ясо. Дітям старшого віку дозволена нежирна шинка або шматочок шинки. Дітям 3-4 років не можна солоні і мариновані овочі, маслини і оливки. Мариновані та смажені гриби, а також гострі страви (та ж морква по-корейськи) під забороною для дітей молодших 5-6 років. Всі ці частування містять велику кількість солі, спецій і оцту, що може негативно вплинути на нирки, шлунково-кишковий тракт, а також викликати алергію.
Рибу пропонуйте тільки в термічно обробленому вигляді. Краще обирати: камбалу, лосось, минтай, форель, хек чи скумбрію тихоокеанську. Сиру рибу та ікру не даємо дітям до 5 років.
Гарні для дитячого застілля варені і тушковані овочі. Дітворі, яким уже виповнилося півтора року, можна приготувати овочеві салати. Підійдуть також і свіжі овочі, однак з ними потрібно бути акуратніше - тепличні овочі містять мало корисних речовин. В якості заправки для салатів підійде оливкова олія, нежирна сметана або несолодкий йогурт. А от від майонезу краще відмовитися.
На дитячому святковому столі обов'язково повинні бути фрукти. Звичайно, краще використовувати ті, на які ні в кого з присутніх діточок немає алергії. Фрукти потрібно очистити і нарізати шматочками.
Обмежте свою малечу у кількості шоколадок і цукерок, якими традиційно задаровують малюків в ці дні.
Так, медики інформують - під час свят найголовнішою причиною звернення батьків до дитячих лікарів є не грип та ГРВІ, а діатез і алергія.
Окрім того, солодкі продукти можуть призвести до карієсу, в довгостроковій перспективі - розвитку діабету, ожиріння та інших проблем зі здоров’ям. Як альтернативу солодощам краще обрати ті ж свіжі фрукти та несолодкі горіхи.
Мед, а також їжу і напої з ним заборонені дітям до 1 року через ризик розвитку ботулізму.
#харчування #правильнехарчування #heart #ризикинездоровогохарчування #профілактикахарчовихотруєнь #промоціяздоровогоспособужиття
#здоровийспосібжиття
Отож, невдовзі у всі домівки завітають Великодні свята з радісними вітаннями, пасочками та яскраво прикрашеними писанками. Готуючись до свята, батькам не слід забувати про безпеку діток, зокрема, безпеку харчування.
Будьте здоровим прикладом для наслідування, оскільки ви відіграєте важливу роль у формуванні харчових звичок вашої дитини.
Якщо ви регулярно їсте здорову їжу, ваша дитина, швидше за все, також буде їсти здорову їжу.
Головне, пам’ятайте про золоте правило: дотримуйтеся міри.
З прийдешніми Великодніми святами! Миру нам, спокою і Перемоги!
БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
Категорія новин