Категорія новин
👩🏻‍🏫Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
☝🏻Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
💁🏻‍♀️Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
👉🏻Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.
☝🏻💁🏼Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді.
❗️👨🏻‍⚕️❗️Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
☝🏻❗️☝🏻5 кроків до безпечного харчування
💁🏻‍♂️1.Підтримуйте чистоту:
🔹️мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
🔹️мийте руки після відвідування туалету;
🔹️вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
🔹️захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;
💁🏻‍♂️2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
🔸️відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
🔸️для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
🔸️зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;
💁🏻‍♂️3. Ретельно готуйте їжу:
👉🏻ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
👉🏻доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
👉🏻сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
👉🏻ретельно підігрівайте приготовану їжу.
💁🏻‍♂️4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
❌️не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
❌️не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
❌️не розморожуйте продукти при кімнатній температурі;
💁🏻‍♂️5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
📌використовуйте чисту або очищену воду;
📌обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
📌ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
📌не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
☝🏻Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.
Картинка