Категорія новин
Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, артрит – найбільш поширене захворювання опорно-рухової системи: виявляється у 10 із 1000 осіб різного віку. Однаково часто вражає дітей, молодих та літніх пацієнтів. Небезпека артриту в тому, що за відсутності лікування в суглобах відбуваються серйозні зміни, які сприяють обмеженню рухливості та втраті працездатності. Кожен шостий пацієнт стає інвалідом.
Артрит – це група суглобових захворювань, що супроводжуються запальними змінами, деформацією, болем. За походженням він може бути первинним та вторинним (спровокованим іншою хворобою суглобів). Найчастіше вражає ноги (стегна, коліна), руки, нижню частину спини.
Зменшити ризик розвитку захворювання опорно-рухової системи допоможуть такі рекомендації:
дозовані фізичні навантаження без статичних вправ;
раціональне харчування – допомагає підтримувати вагу в нормі, попередити ожиріння;
своєчасне лікування будь-яких патологій – хронічних, інфекційних, аутоімунних, алергічних та ін.;
мінімізація вживання кави, червоного м'яса;
відмова від куріння;
щоденна присутність у раціоні овочів, фруктів, горіхів для насичення організму вітамінами, поліненасиченими жирними кислотами, які необхідні для профілактики запалення;
плавання – сприяє зміцненню суглобів.
Дотримання цих правил допомагає попередити розвиток хвороби, її рецидиви, а також прискорити одужання під час проходження комплексної терапії.
Дієта при артриті суглобів. Корекція раціону спрямована на нормалізацію доступу поживних речовин, необхідних для нормальної роботи опорно-рухової системи. Людям, які зіткнулися з артритом, правил харчування варто дотримуватися постійно, щоб мінімізувати ризик прогресування хвороби. Раціон повинен включати підвищений вміст білка – приблизно вдвічі більше, ніж рекомендації для здорової людини (для жінок – 120-170 г, чоловікам – 155-185 г за умови відсутності проблем). Обов'язково вживати:
нежирне м’ясо (бажано біле, червоне варто обмежити);
молоко;
яйця;
квасоля – джерело рослинного білка;
кисломолочні продукти, сир;
олія (соняшникова, оливкова) – служить мастилом для суглобів, а ось тваринні жири потрібно обмежити, оскільки вони «забивають» кровоносні судини та організм у цілому;
свіжі фрукти, овочі, ягоди – джерело вітамінів, необхідних для якнайшвидшого одужання;
вівсянка – насичує організм марганцем, його іони беруть участь у формуванні кісткової, хрящової тканини;
сушений чорнослив;
жирні сорти риби (лосось, сардини, оселедець) – джерело жирних кислот, які зменшують запалення, підвищують в'язкість суглобової рідини;
цитрусові, ананаси, шипшина, солодкий перець, смородина, кріп, петрушка багаті на вітамін С, який захищає колаген, забезпечує еластичність хряща.
Виключити з раціону рекомендовано такі продукти: борошняні вироби, солодощі; маринади, соління; копченості; лимонади; кава, міцний чай; оцет; гострі страви; алкоголь.
Важливо слідкувати за здоров’ям та самопочуттям та не зволікати зі зверненням до лікаря. В процесі лікування треба дотримуватися режиму приймання ліків та сумлінно виконувати рекомендації. Тоді можна зупинити процес руйнування суглоба та подовжити якісне життя на довгі роки.