Категорія новин
З огляду на роль холестерину в людському організмі свого часу його сполуки почали розділяти на два типи: «поганий» і «хороший» холестерин. Далі класифікація трішки ускладнилася, й наразі ми можемо спостерігати в результатах аналізів ліпідного профілю (ліпідограммах) різні терміни, хоча їх досить просто зрозуміти.
«Поганий» холестерин, або ЛПНЩ (рівень ліпопротеїдів низької щільності). Ця сполука вважається «поганим холестерином», оскільки її надлишок осідає на стінках судин бляшками й таким чином стає ключовим фактором розвитку атеросклерозу. З часом це звужує судини та збільшує ризик інфаркту, інсульту та захворювань периферичних судин.
«Хороший» холестерин, або ЛПВЩ (рівень ліпопротеїдів високої щільності) – він хороший, оскільки сприяє позбавленню від зайвого холестерину, забираючи його з крові в печінку, де він остаточно утилізується.
Загальний холестерин – сукупність усіх типів цієї складної сполуки.
Коефіцієнт атерогенності (атерогенний індекс) – співвідношення ЛПВЩ та ЛПНЩ, баланс двох типів холестерину. Диспропорційне співвідношення ЛПВЩ і ЛПНЩ чітко вказує на ступінь ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
Тригліцериди (ліпідні сполуки іншого типу, що надходять у кров з їжею). Високий рівень тригліцеридів у поєднанні з високим рівнем ЛПНЩ або низьким рівнем «хорошого» холестерину пов’язаний з накопиченням «бляшок» на стінках судин. Тригліцериди надходять з їжею і утворюються з вуглеводів. Надмірна кількість калорій, алкоголю або цукру в організмі перетворюється на тригліцериди і зберігається в жирових клітинах у тканинах по всьому організмі.
Варто зазначити, що зміна рівнів «поганого» і «хорошого» холестерину, чи їхнього співвідношення, зазвичай не супроводжується якимись вираженими специфічними симптомами, тому своєчасне визначення цих показників дуже важливе у контексті профілактики серцево-судинних захворювань.