Здорове харчування допоможе вберегтися від багатьох неінфекційних захворювань, зокрема серцево-судинних, які є першою причиною смертності в Україні та світі. Сьогодні ми вживаємо більше калорійної їжі, жирів, цукру і солі, а ось фруктів, овочів і цільнозернових продуктів їмо недостатньо. І хоча раціон кожної людини може відрізнятися залежно від її індивідуальних потреб, стилю життя, рівня фізичної активності, основи здорового харчування — досить прості й однакові для всіх.
Їжте поживну і різноманітну їжу. Надавайте перевагу продуктам рослинного походження.
Їжте складні вуглеводи (цільнозернові, крупи) кілька разів на день.
Їжте щонайменше 400 г фруктів і овочів щодня. Обирайте переважно свіжі, сезонні та місцеві.
Підтримуйте масу тіла у межах ІМТ * 18,5 – 25 завдяки щоденній фізичній активності.
*ІМТ — індекс маси тіла = відношення маси тіла у кілограмах до росту у квадратних метрах.
Контролюйте вживання жирів. Жири повинні становити не більше 30% денного раціону. Замінюйте насичені жири ненасиченими.
Замінюйте м’ясо і м’ясні продукти з високим вмістом жиру на бобові, рибу, м’ясо птиці і нежирне м’ясо.
Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, йогурт, сири) з низьким вмістом жиру.
Обирайте продукти з низьким вмістом цукру. Обмежуйте вживання солодких напоїв і солодощів.
Вживайте менше солі. Загальна кількість солі у день не повинна перевищувати одну чайну ложку (5г).
Норми вживання алкоголю не встановлено, адже ідеальним для здоров’я є взагалі не вживати. Тож, що менше — то краще!
Готуйте їжу безпечно. Запікайте, проварюйте, готуйте на пару їжу для того, щоб зменшити вміст жирів.
Підтримуйте виключно грудне вигодовування до 6 місяців, а у віці від 6 місяців до 2 років - поєднуйте з правильним додатковим харчуванням. Це зменшить ризики ожиріння і розвитку неінфекційних захворювань у дитини у майбутньому.
Категорія новин